Sütőtökös-mákos “túrótorta”
Igazán különleges, gluténmentes és vegán sütemény, csak tiszta forrásból! Ez Mishto! Habiszti
26 cm átmérőjű tortaformához, gluténmentes, vegán
1. A “túrókrém” összetevőit a keményítő kivételével turmixgépben pépesítjük. Hozzáadjuk a keményítőt és géppel azt is alaposan elkeverjük benne. Formába öntjük és a 180 fokra előmelegített sütőben 24 percig sütjük.
2. Közben elkészítjük a sütőtökös részt. Ehhez a korábban megsütött tök belét beletesszük a turmix gépbe a keményítő és a chia mag kivételével. Finomra pürésítjük. Hozzáadjuk a chiát és a keményítőt és azt is egyenletesen elkeverjük a masszában.
3. Mikor a tofu első köre letelt a sütőben, kivesszük és ráöntjük a sütőtökös masszát. Visszatesszük a sütőbe és újabb 24 percig sütjük.
4. Az előzőekhez hasonlóan elkészítjük a szószt. Mikor az újabb 24 perc letelt és a sütőtökös massza is nagyjából megszilárdult, kivesszük a sütőből a tortát és a tetejére ráöntjük az elkészült szószt. Tetszés szerinti formában megszórjuk a tetejét mákkal és egy újabb 12 percig sütjük.
5. A sütőből kivett tortát rácson teljesen kihűtjük. Akkor vegyük csak ki a formából és szeleteljük, mikor már teljesen hideg, ugyanis addigra szilárdul meg tökéletesen. Hidegen még díszíthetjük a torta tetejét reszelt citromhéjjal.
Hozzávalók:
“Túrókrém”
500 g tofu
2 dl szójajoghurt
1 dl kókusztej
150 g cukor
1 ½ citrom leve
1 ½ citrom héja
3 evőkanál kukoricakeményítő
50 g mák
Sütőtök krém
500 g sült sütőtök püré (sütőben előzőleg megsütött sütőtök kikapart, pürésített bele)
1 dl víz
2 ek chiamag
70 g cukor
½ citrom leve
½ citrom reszelt héja
1 kk őrölt kardamom
2 evőkanál kukoricakeményítő
Szósz
1 dl szójajoghurt
100 g sült sütőtök
30 g cukor
1 ek kukorica keményítő
Díszítés
2 ek mák
Jó étvágyat!