Bezzeg régen volt nokedli
…mi cigányok szeretjük a jó és a többnyire zsíros ételeket kiváltképpen a húst- annak minden fajtáját, minden elképzelhető elkészítési módozatban…
Nyilvánvaló, hogy létfenntartásunkhoz elsősorban az evés szükségeltetett..így hát a több évszázadnyi vándorlásunk során alighanem nekünk is a “mit együnk” volt az első számú gondunk. A család eltartása - azaz a gyerekek etetése mindig is nagy feladatot és leleményességet támasztott főként az asszonyoknak …
“Kati” nokedli
Nincs benne semmi különös, csak annyi, hogy a nokedli tésztába tojást nem raknak, csak vízzel és sóval keverik el a lisztet. Forró zubugó vízbe vize deszkáról szaggatják, lehetőleg nem egyformára. Langyos vízzel leöblítve, jól “kiacélosítva”’ adják a marha pörkölt vagy lecsó mellé. Kicsit kemény, azért szeretik.
Túrósgaluska
A tehéntúrót vagy juhtúrót szitán áttörik; liszttel tojással, csipet sóval vízzel vagy tejjel nokedli tésztát készítenek belőle. Szokás volt kaprot is keverni közé. Zubogó sós vízbe kanállal kiszaggatják, zsírozzák, tejfölözik, szalonna pörccel fogyasztják.
Nincs benne semmi különös, csak annyi, hogy a nokedli tésztába tojást nem raknak, csak vízzel és sóval keverik el a lisztet. Forró zubugó vízbe vize deszkáról szaggatják, lehetőleg nem egyformára. Langyos vízzel leöblítve, jól “kiacélosítva”’ adják a marha pörkölt vagy lecsó mellé. Kicsit kemény, azért szeretik.
Túrósgaluska
A tehéntúrót vagy juhtúrót szitán áttörik; liszttel tojással, csipet sóval vízzel vagy tejjel nokedli tésztát készítenek belőle. Szokás volt kaprot is keverni közé. Zubogó sós vízbe kanállal kiszaggatják, zsírozzák, tejfölözik, szalonna pörccel fogyasztják.
Sokszor mondjuk mi zenészcigány-ivadékok egymás elhízottsága láttán, hogy “na benned is az évszázados éhség tombol”!
Forrás: Csemer Géza: Habiszti